Iridiumpris nu i april 2024

Her finder du den aktuelle pris på iridium, sammen med en bekvem konverter mellem antallet af gram iridium til ikke kun danske kroner, men også amerikanske dollars og euro (DKK, USD og EUR). Lige nu er Iridiumprisen 4840 USD/oz (troy ounce), (i danske kroner ca. 33898 kr/oz. Omregner man i stedet prisen på iridium til gram, er prisen ca. 1089,84 kr/gram (eller i kg ca. 1 089 839 kr/kg). Aktuel valutakursdato for både iridium, USD og EUR er 2024-04-14. Troy ounce (oz) er den mest almindelige masseenhed, der bruges, når man taler om guld. 1 troy ounce (oz) er svarende til 31.103 gram.

Omregner iridium til danske kroner, dollar og euro

Herunder finder du vores smarte konverter mellem antallet af gram iridium til de mest almindelige valutaer danske kroner (DKK), dollar (USD) og euro (EUR). Konverteren fungerer, som om du kan skrive i et hvilket som helst af de fire felter, og de tre andre vil automatisk blive opdateret. Det betyder, at du kan f.eks. kan indtaste 100 i antallet af gram iridium for at finde ud af, hvor meget 100 gram iridium koster. Eller du kan indtaste 1000 DKK i feltet for danske kroner, for at finde ud af, hvor mange gram iridium du kan købe for 1000 kroner.

gram iridium
DKK
USD
EUR

Udviklingen i iridiumprisen i det sidste år

Nedenfor finder du historiske priser på iridium, i form af en graf, der viser, hvordan prisen på iridium har set ud og udviklet sig det seneste år.

Iridium: Et sjældent og hårdt overgangsmetal

Iridium er et meget sjældent, hvidt-sølvfarvet overgangsmetal. Med sit kemiske symbol Ir og atomnummer 77, er iridium kendt for sin utrolige tæthed og korrosionsbestandighed, selv ved høje temperaturer.

Historie og opdagelse

Iridium blev først opdaget i 1803 af den engelske kemiker Smithson Tennant, da han analyserede de rester, der blev tilbage, efter at opløse platin i kongevand. Han opdagede iridium samtidig med et andet element, osmium, og navngav iridium efter det latinske ord "iris", som betyder regnbue, på grund af de forskelligartede farver i dets salte.

Egenskaber ved iridium

Iridium er kendt for sin ekstreme tæthed, kun overgået af osmium, og er det mest korrosionsbestandige metal, især ved temperaturer over 1.000°C. Dens smeltepunkt er også blandt de højeste af alle elementer, og det er meget svært og sprødt.

Udvinding og produktion

Udvinding af iridium er en kompleks proces, da det oftest findes i naturen sammen med andre platingrundstoffer. Den primære kilde til iridium er platin-bærende nikkelmineraler fra Sudbury-bassinet i Canada og fra Witwatersrand-regionen i Sydafrika. Efter udvinding oprenses iridium gennem en række kemiske processer.

Anvendelsesområder for iridium


Denne side er sidst opdateret 2024-04-14